Calciu

Calciu

Generalitati despre calciu
Calciul este un mineral ce joaca un rol extrem de important in procesul de crestere si dezvoltare normala a organismului si in asigurarea functiei reproductive.
Are rol major in formarea si mentinerea sanatatii dintilor si oaselor, previnerea aparitiei osteoporozei, contractia si relaxarea musculara, precum si in sinteza si secretia unor hormoni.
De asemenea, este important in scaderea nivelului colesterolului si in reglarea tensiunii arteriale.
Multe dintre produsele consumate zilnic contin calciu in proportii variate. Insa, cele mai bogate in acest mineral sunt, produsele lactate: laptele, iaurtul, branzeturile.
In aceste produse calciul nu numai ca se gaseste in cantitati importante, dar este si intr-o forma usor de absorbit si apoi utilizat de catre organism.
Surse excelente de calciu sunt toate produsele lactate, fie ca este vorba de iaurturi, branzeturi, unt, deserturi pe baza de lapte (budinci si inghetata).
Laptele contine, pe langa o cantitate optima de calciu si fosfor, magneziu si vitamina D, substante ce intervin benefic in procesul de absorbtie propriu-zisa a calciului, precum si in facilitarea depunerii sale in oase, dinti. Din aceasta cauza, o multime de produse lactate sunt imbogatite cu vitamina D.
Un lucru esential de retinut, este faptul ca, calciul are absoarbtie maxima in prezenta vitaminei D.
Pe langa lactatele, mai sus [...]

Citeste articolul complet »

Cum se iau vitaminele?

Cum se iau vitaminele?

Cum si cand se iau vitaminele?
Suplimentarea alimentatiei zilnice cu vitamine este importanta pentru organismul nostru, deoarece de cele mai multe ori ducem lipsa de vitaminele esentiale. Dar , cand luam aceste vitamine, cand este momentul potrivit pentru asimilarea lor…?
Totul depinde de tipul acestora. Unele suplimente aduc beneficii maxime daca sunt luate dimineata, o data cu masa de pranz, pe stomacul gol sau chiar inainte de culcare.

Dimineata
Suplimentele nutritive care ne ajuta in lupta cu stresul este recomandat sa fie luate pe stomacul gol, dimineata, cu cel putin 30 de minute inainte de micul dejun. Daca trebuie sa luati si o a doua doza, este recomandat sa alegeti momentul in care aveti stomacul cat mai gol, la cel putin o ora dupa ce ati mancat,  si cu minim 30 de minute inainte .
Impreuna cu micul dejun
Majoritatea vitaminelor pot fi luate impreuna cu micul dejun. Printre acestea se numara complexul de vitamine B, vitaminele E si C, in combinatie cu alte suplimente de acest gen.
Complexul de vitamine B ajuta la transformarea hranei in energie, motiv pentru care vei fi plina de vitalitate inca de la primele ore ale diminetii.
Insa nu este indicat sa luati calciul impreuna cu vitaminele care contin fier deoarece calciul [...]

Citeste articolul complet »

Terapia cu aerosoli de vasc

Terapia cu aerosoli de vasc

Vascul are o multime de calitati cunoscute in medicina orientala. Frunzele de vasc se pare ca nu aduc numai noroc ci si vindeca prin puterile datorate substantelor fabricate de eterna planta verde.
Cercetatorii au scos in evidenla prezenta in aerosolii fierturii de vasc a 8 substante active eterice care actioneaza eficient asupra unor tulburari nevrotice care apar mai frecvent iarna din cauza dezechilibrului de concentratie a potasiului din celulele creierului.

Aceste nevroze incipiente de iarna care pot conduce uneori la declansarea unor psihoze grave pot fi usor indepartate prin inhalarea aerosolilor proveniti din fierberea in clocot a frunzelor de vasc.
Nervozitatea calmata cu aburi de vasc
Cercetarile au aratat ca aerosolii de vasc scad cu pana la 50% frecventa manifestarilor agresive prin reducerea drastica a iritabilitatii, “reactiei nervoase” la stimuli din exterior.
Se fierb 20-30 g frunze de vasc (fara flori si fara tulpina) timp de 15 minute sub capac dupa ce dau in clocot. Se inhaleaza aburii stand deasupra vasului la o distanta de 10 cm.
Inhalatiile trebuie sa dureze putin (30-40 sec) prin inspiratii normale. Procedeaza in acest fel numai la 5 minute dupa micul dejun, si cu 7-8 minute inainte de masa de pranz.
Dupa cina se recomandă inhalarea prin inspiratii lente, adanci, numai [...]

Citeste articolul complet »

Fii mereu in forma!

Fii mereu in forma!

Miscarea este exact ce trebuie pentru a fi mereu in forma, slabi si sanatosi pana la o varsta inaintata.
Se recomanda sa se consume saptamanal 15oo de calorii prin antrenamentul de durata: acest lucru va mentine mai mult timp tinere, intareste inima si sistemul imunitar, scade tensiunea si stimuleaza activitatea cerebrala.
Inca nu stiti ce sport vi se potriveste?
Atunci studiati tipurile prezentate mai jos si alegeti-l pe cel care vi se potriveste.

1. TIPUL FITNESS
Disciplina dvs. este admirabila  si nu numai la serviciu. Chiar si la antrenamentele de iarna de la sala de fitness, va intariti corpul in mod consecvent.
Tipul ideal de sport:
Jogging dimineata, innot 100o metri, tururi cu bicicleta la sfarsit de saptamana.
2. TIPUL DISTRACTIV
Vedeti, in general, partea pozitiva a vietii si va doriti ca in fiecare zi sa traiti o aventura. Problema aici este ca lipseste continuitatea - la fel si in sport.
Acesta trebuie sa se petreaca regulat pentru a avea succes.
Sporturile ideale:
Va atrag toate sporturile de interior.
Dar in loc sa practicati indoor climbing, surfingul sau scufundarile, ar trebui sa faceti un sport regulat, precum mersul nordic, care este foarte potrivit si va intareste intregul organism.

3. TIPUL WELLNESS
Sportul care va face sa transpirati nu este pentru dvs.
Familia si slujba va solicitaatat [...]

Citeste articolul complet »

Sanatatea din fructe

Sanatatea din fructe

Fructele sunt sanatatea
Fructele sunt un adevarat izvor de sanatate. Nu trebuie sa treaca nici o zi fara ele.
Caisele
Carotinoidele si vitamina B5 se remarca la caise.
Protejeaza pielea de razele UV daunatoare si intaresc sistemul imunitar.
Perele
Fructul contine mult fosfor.
Asigura drenarea lichidelor din corp si intareste sistemul nervos. Frunzele proaspete (ca ceai) ajuta impotriva inflamatiilor rinichilor si a vezicii.
Portocala
Dintre fructele citrice (dupa lamaie) are cel mai mare conţinut de vitamina C, este bogata în calciu, potasiu şi fosfor.
Intareste sistemul imunitar si stimuleaza metabolism.
Maracuja
Este bogata in vitamina C, albumina, potasiu si niacina.
Ajuta, la fel ca si fructul pasiunii,  impotriva tensiunii crescute si a tulburarilor de somn. Actiunea ei este linistitoare si relaxanta.
Pruna
Zahar natural, multa vitamina A si aproape tot complexul de vitamine.
Stimuleaza activitatea stomacului si este hranitoare.
Murele
Vitamina A, C, calciu, magneziu si cupru - iata ce se ascunde in mure.
Actiune: innoirea sangelui, scaderea zaharurilor, ajuta impotriva inflamatiilor gingiilor.
Zmeura
Este bogata in special in minerale - in calciu si magneziu.
Stimuleaza formarea oaselor si a dintilor, accelereaza coagularea sangelui si stimuleaza formarea muschilor.
Ciresele
Vitamina C, fosforul, calciul si fierul - in cirese se gaseste din toate cate putin.
Previne aparitia artritei, regleaza digestia si metabolismul. Sucul lor scade febra.
Merele
Au o aciditate scazuta si sunt bogate in substante de balast.
Actiunea [...]

Citeste articolul complet »

Vitamina E

Vitamina E

Despre Vitamina E
Vitamina E este unul dintre cei mai performanţi antioxidanti care protejeaza organismul.
Din pacate, nu multe dintre noi sunt la curent cu adevaratele minuni pe care le face ea atat sanatatii, cat si frumusetii.
Numita „vitamina tineretii”, ea lupta din rasputeri pentru prevenirea aparitiei ridurilor si sanatatea celulelor.
Atacul radicalilor liberi
Tot mai des, in ultima vreme, se vorbeste de prezenta in numar crescut in organism a radicalilor liberi, responsabili de imbatranire, dar şi de aparitia aterosclerozei ori a cancerului.
Radicalii liberi sunt, de fapt, niste molecule instabile care apar in organism in urma unor procese chimice naturale, cum este respiratia. Exista insa si surse externe precum radiatiile ultraviolete, poluarea, fumatul sau stresul care contribuie din plin la cresterea numarului de radicali liberi din organism.
Fiind extrem de instabili, ei ataca ADN-ul celulelor, deteriorandu-l si cauzand acestora leziuni. Din fericire, natura a inventat o armata impresionanta de ostasi care sa lupte impotriva lor.
Unul dintre cei mai viteji este vitamina E.

Vitamina E si sanatatea
O dieta, bogata in alimente care contin aceasta vitamina, este recomandata oricui, dar mai ales femeilor care se hotarasc sa tina cura de slabire si renunta la grasimi.
Despre vitamina E se spune ca este vitamina celor 8 boli. Administrata preventiv, ea transforma [...]

Citeste articolul complet »

Remedii matreata

Remedii matreata

Mulţi dintre noi se confruntă cu această problemă: mătreaţa.
Nu este o afecţiune gravă, dar creează cu siguranţă o stare de disconfort.
Mătreaţa este rezultatul unei accelerări a morţii celulelor scalpului. Poate fi provocată de fungi, stres, regim alimentar neadecvat sau de produsele pentru păr care conţin prea mult detergent (sau care sunt folosite prea frecvent).
Remedii naturiste care „spulberă” mătreaţa:

URZICĂ: Fierbe 20 g de plantă uscată în 750 ml de apă, până ce cantitatea se reduce la aproximativ 500 ml. Strecoară, lasă la răcit, apoi masează-ţi capul cu această soluţie de două ori pe săptămână, clătind după 15 minute de aplicare.
BRUSTURE: Infuzează 5 g de frunze uscate într-un litru de apă clocotită timp de 5 minute. Când se răceşte suficient, masează-ţi capul şi clăteşte după 15 minute. Repetă tratamentul de două ori pe săptămână.
INFUZIE DIN FRUNZE DE NUC: Pune 100 g frunze uscate, zdrobite, în 21 de apă clocotită, acoperă vasul şi lasă-l 10 minute, după care strecoară soluţia obţinută şi foloseşte infuzia.

Mituri despre mătreaţă:

Scalpul uscat este principala cauza a apariţiei mătreţei.
Stresul o accentuează.
Spălarea insuficientă a părului determină acumularea în exces a grăsimilor favorizând apariţia mătreţei.
Schimbările hormonale din perioada pubertăţii favorizează apariţia acesteia.

REMEDII NATURISTE preparate în bucătăria ta:

Oţet de mere călduţ. Spală [...]

Citeste articolul complet »