Calciu

Calciu

Generalitati despre calciu
Calciul este un mineral ce joaca un rol extrem de important in procesul de crestere si dezvoltare normala a organismului si in asigurarea functiei reproductive.
Are rol major in formarea si mentinerea sanatatii dintilor si oaselor, previnerea aparitiei osteoporozei, contractia si relaxarea musculara, precum si in sinteza si secretia unor hormoni.
De asemenea, este important in scaderea nivelului colesterolului si in reglarea tensiunii arteriale.
Multe dintre produsele consumate zilnic contin calciu in proportii variate. Insa, cele mai bogate in acest mineral sunt, produsele lactate: laptele, iaurtul, branzeturile.
In aceste produse calciul nu numai ca se gaseste in cantitati importante, dar este si intr-o forma usor de absorbit si apoi utilizat de catre organism.
Surse excelente de calciu sunt toate produsele lactate, fie ca este vorba de iaurturi, branzeturi, unt, deserturi pe baza de lapte (budinci si inghetata).
Laptele contine, pe langa o cantitate optima de calciu si fosfor, magneziu si vitamina D, substante ce intervin benefic in procesul de absorbtie propriu-zisa a calciului, precum si in facilitarea depunerii sale in oase, dinti. Din aceasta cauza, o multime de produse lactate sunt imbogatite cu vitamina D.
Un lucru esential de retinut, este faptul ca, calciul are absoarbtie maxima in prezenta vitaminei D.
Pe langa lactatele, mai sus [...]

Citeste articolul complet »

Diagnostic prenatal

Diagnostic prenatal

Diagnosticul prenatal este ansamblul examenelor care permit stabilirea starii de sanatate a fatului.

Ecografîa
Ecografia este una din etapele cele mai importante in viata de cuplu pentru ca permite parintilor sa inceapa sa-si cunoasca copilul inca din stadiul intrauterin.
De asemenea, ea permite medicului specialist vizualizarea eventualelor anomalii morfologice ale embrionului, apoi ale fatului.
Descoperirea infectiilor precum toxoplasmoza sau rubeola, la fel ca depistarea sanguina, sunt de asemenea metode practicate astazi in mod curent.
Amniocenteza
Are drept scop prelevarea celulelor fatului pentru a face apoi un cariotip (o analiza a bagajului genetic). Cu ajutorul ei se verifica daca fatul este purtatorul unei anomalii genetice.
Doar afectiunile de o gravitate particulara si fara tratament cunoscut în momentul diagnosticului, sunt susceptibile de a justifica întreruprea sarcinii. 3% din amniocenteze releva o anomalie a cariotipului ce conduce la intreruperea sarcinii.
Anomaliile cromozomice nu ating in final decat un nou-nascut din 500.
Prelevarea de sange la fat
Dupa saptamana a 18-a se poate efectua acest examen, sub control ecografic, fara anestezie locala. O prelevare de sange de la fat este efectuata prin inteparea venei ombilicale a cordonului.
Ea permite realizarea cariotipului pe baza limfocitelor fătului.
Prelevarea vilozitatilor coriale
Vilozitatile coriale sunt mici excrescente ce se dezvolta pe corion (tesut al intestinului).
Aceasta metoda poate fi practicata in mod [...]

Citeste articolul complet »