Calciu

Dictionar Medical, Sarcina Trimite prin YM

Generalitati despre calciu

Calciul este un mineral ce joaca un rol extrem de important in procesul de crestere si dezvoltare normala a organismului si in asigurarea functiei reproductive.

Are rol major in formarea si mentinerea sanatatii dintilor si oaselor, previnerea aparitiei osteoporozei, contractia si relaxarea musculara, precum si in sinteza si secretia unor hormoni.

De asemenea, este important in scaderea nivelului colesterolului si in reglarea tensiunii arteriale.

Fresh green vegetable, isolated over whiteMulte dintre produsele consumate zilnic contin calciu in proportii variate. Insa, cele mai bogate in acest mineral sunt, produsele lactate: laptele, iaurtul, branzeturile.

In aceste produse calciul nu numai ca se gaseste in cantitati importante, dar este si intr-o forma usor de absorbit si apoi utilizat de catre organism.

Surse excelente de calciu sunt toate produsele lactate, fie ca este vorba de iaurturi, branzeturi, unt, deserturi pe baza de lapte (budinci si inghetata).

Laptele contine, pe langa o cantitate optima de calciu si fosfor, magneziu si vitamina D, substante ce intervin benefic in procesul de absorbtie propriu-zisa a calciului, precum si in facilitarea depunerii sale in oase, dinti. Din aceasta cauza, o multime de produse lactate sunt imbogatite cu vitamina D.

Un lucru esential de retinut, este faptul ca, calciul are absoarbtie maxima in prezenta vitaminei D.

Pe langa lactatele, mai sus mentionate, un aport suficient de calciu se poate obtine prin consumul zilnic de vegetale cum ar fi: spanacul, broccoli, napi, varza, conopida, telina, mazare, fasole verde, dar si de produse uscate: alune, nuci, seminte de susan, fasole boabe.

Tofu, migdalele si sardinele au si ele un continut bun de calciu.

Vezi cand se pot lua suplimentele de calciu: Cum se iau vitaminele?

Cum se administreaza calciul:

Nou-nascuti:

  • 0-5 luni - 210 mg/zi
    6-11 luni - 270 mg/zi

Copii:

  • 1-3 ani - 500 mg/zi
  • 4-8 ani - 800 mg/zi
  • 9-18 ani - 1300 mg/zi

Adulti:

  • 19-25 de ani - 1000 mg/zi
  • 51-70 de ani - 1200 mg/zi

Femei:

  • insarcinate - 1300 mg/zi
  • peste 50 de ani - 1500 mg/zi

Continutul in calciu al unor produse care trebuie incluse in alimentatia zilnica:

  • 100 ml lapte - 132 mg
  • 100 gr iaurt - 121 mg
  • 100 gr tofu - 350 mg
  • 100 ml lapte de soia - 124 mg
  • 100 gr de migdale - 291 mg
  • 100 gr spanac - 99 mg
  • 100 gr broccoli - 47 mg

Mai citiţi...

  • Sanatatea din fructe
    Fructele sunt sanatatea Fructele sunt un adevarat izvor de sanatate. Nu trebuie sa treaca nici o zi fara ele. Caisele Carotinoidele si vitamina B5 se remarca la caise. Protejeaza pielea de razele UV daunatoare si intaresc sistemul imunitar. Perele Fructul contine
  • Vitamina E
    Despre Vitamina E Vitamina E este unul dintre cei mai performanţi antioxidanti care protejeaza organismul. Din pacate, nu multe dintre noi sunt la curent cu adevaratele minuni pe care le face ea atat sanatatii, cat si frumusetii. Numita
  • Tratament acnee adolescenti
    Solutii acnee pentru Adolescenti Puritatea inainte de toate Nu e deloc usor sa faci pielea numai sa straluceasca. E nevoie de un ritual zilnic de ingrijire cu produse astringente. Daca acestea sunt prea agresive cu pielea, ele trebuie

Ai o întrebare/comentariu?

Dacă vrei să discuţi mai multe, intră pe forum!