Salata cu ridichi proaspete, ceapa verde si oua

Ridichiile bine spalate si taiate subtire se mixeaza cu feliute de ceapa, ulei, piper, otet sau lamaie si sare, garnisindu-se cu oua rascoapte taiate felii si… atat.

Citeste articolul complet »

Salata de ridichi cu telemea

500 gr ridichi negre, 250 gr telemea de oi.
Curatate si spalate ridichile se rad, se framanta cu un praf de sare si se lasa la inmuiat timp de 1 ora, dupa care se storc, sucul amar indepartandu-se, se amesteca cu branza, adaugandu-se uleiul (daca mai trebuie), piper si masline fierte.

Citeste articolul complet »

Salata de pasare cu maioneza

200 gr carne de pasare, 150 gr cartofi, 400 gr telina radacini, 3 mere, 2 oua, 1 lingurita de coniac, 2 cepe rosii, mustar, piper, maioneza.
Carnea se pune la fiert, se spumuieste, se adauga telina taiata subtire, pe lungime, apoi cartofii si ceapa.
Se fierb pana sunt gata, se scurg, se taie feliute, amestecandu-se cu merele curatate, date prin razatoare, maioneza dupa gust, mustar, coniac, piper pisat.
Se aseaza in platou si se orneaza cu ouale rascoapte, taiate felii.

Citeste articolul complet »

Salata de varza rosie cu mere

300 gr varza rosie, 2 mere, putin hrean, ulei, otet.
Varza taiata fidea se freaca cu sare, se scurge, se amesteca cu 15 ml apa clocotita, cu o lingura de otet pana se inmoaie varza.
Merele se dau prin razatoare, se pun in varza impreuna cu uleiul, hreanul si sarea

Citeste articolul complet »

Salata de peste

500 gr peste, 40 gr ceapa rosie, morcov, 100 gr masline, patrunjel verde, condimente.
Se foloseste, de regula, peste sarat.
Se desareaza, se curata de oase si se amesteca cu feliutele de ceapa, foaia de dafin faramitata, patrunjelul, morcovul ras, piper pisat (dupa gust).
Se aseaza in tava, se toarna deasupra un sos din ulei, apa si otet si se orneaza cu maslinele fierte si date prin ulei (fiindca la fiert iese din ele si se albesc).

Citeste articolul complet »

Salata de ciuperci

300 gr manatarci (sau alte ciuperci), ulei, sare de lamaie, usturoi (dupa gust), piper, marar verde, patrunjel.
Ciupercile bine spalate se fierb in apa clocotita cu sare si un praf de sare de lamaie, timp de 15 minute.
Dupa racire, se maruntesc, li se adauga uleiul, usturoiul pisat, sarea, piperul si verdeata.

Citeste articolul complet »

Placinta dobrogeana

Placinta dobrogeana

Placinta dobrogeana (cu branza)
Ingrediente coca:

600 gr faina
100 gr ulei
2 oua
1 lingura otet
1/2 lingurita sare
apa ~200 ml
200 gr margarina sau unt

Ingrediente umplutura:

500-600 gr branza de vaci bine scursa
3-4 oua
100-150 gr zahar
100-150 gr smantana
40 gr gris
sare dupa gust

Mod de preparare umplutura:
Branza se sfarama, se amesteca foarte bine cu smantana, ouale, zaharul, sare si gris.
Se poate pune la umplutura jumatate de branza de vaci si jumatate de branza telemea sau de burduf, in acest caz nu se mai adauga sare la umplutura.
Mod de preparare coca:
Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o gropita in care se pun ouale, uleiul, otetul, sare si apa cat sa se obtina o coca potrivit de moale.
Se framanta pana ce coca nu se mai lipeste nici de masa nici de maini.
Se imparte coca in opt bucati egale, se rotunjeste fiecare, se unge cu ulei si se acopera cu un prosop. Se lasa la odihnit cca 20 minute.
Fiecare bucata de coca se intinde cu sucitorul si apoi se mai intinde cu mainile cat sa acopere tava bine unsa cu unt.
Foaia trebuie sa iasa subtire, fina, fara sa se rupa.
Pe foile intinse pe tava se pune umplutura, iar peste umplutura se aseaza restul de foi stropite deasemenea [...]

Citeste articolul complet »