Placinta dobrogeana (cu branza)
Ingrediente coca:
- 600 gr faina
- 100 gr ulei
- 2 oua
- 1 lingura otet
- 1/2 lingurita sare
- apa ~200 ml
- 200 gr margarina sau unt
Ingrediente umplutura:
- 500-600 gr branza de vaci bine scursa
- 3-4 oua
- 100-150 gr zahar
- 100-150 gr smantana
- 40 gr gris
- sare dupa gust
Mod de preparare umplutura:
Branza se sfarama, se amesteca foarte bine cu smantana, ouale, zaharul, sare si gris.
Se poate pune la umplutura jumatate de branza de vaci si jumatate de branza telemea sau de burduf, in acest caz nu se mai adauga sare la umplutura.
Mod de preparare coca:
Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o gropita in care se pun ouale, uleiul, otetul, sare si apa cat sa se obtina o coca potrivit de moale.
Se framanta pana ce coca nu se mai lipeste nici de masa nici de maini.
Se imparte coca in opt bucati egale, se rotunjeste fiecare, se unge cu ulei si se acopera cu un prosop. Se lasa la odihnit cca 20 minute.
Fiecare bucata de coca se intinde cu sucitorul si apoi se mai intinde cu mainile cat sa acopere tava bine unsa cu unt.
Foaia trebuie sa iasa subtire, fina, fara sa se rupa.
Pe foile intinse pe tava se pune umplutura, iar peste umplutura se aseaza restul de foi stropite deasemenea intre ele cu unt topit, iar la final, ultima foaie se unge bine cu unt.
Placinta se coace la inceput in cuptor preincalzit la 200 C, iar ulterior, focul se micsoreaza, pana la coacerea definitiva a placintei.
Aceasta placinta poate avea urmatoarele umpluturi: carne, dovleac, cartofi, ciuperci, praz inabusit sau ceapa verde.