Calciu

Calciu

Generalitati despre calciu
Calciul este un mineral ce joaca un rol extrem de important in procesul de crestere si dezvoltare normala a organismului si in asigurarea functiei reproductive.
Are rol major in formarea si mentinerea sanatatii dintilor si oaselor, previnerea aparitiei osteoporozei, contractia si relaxarea musculara, precum si in sinteza si secretia unor hormoni.
De asemenea, este important in scaderea nivelului colesterolului si in reglarea tensiunii arteriale.
Multe dintre produsele consumate zilnic contin calciu in proportii variate. Insa, cele mai bogate in acest mineral sunt, produsele lactate: laptele, iaurtul, branzeturile.
In aceste produse calciul nu numai ca se gaseste in cantitati importante, dar este si intr-o forma usor de absorbit si apoi utilizat de catre organism.
Surse excelente de calciu sunt toate produsele lactate, fie ca este vorba de iaurturi, branzeturi, unt, deserturi pe baza de lapte (budinci si inghetata).
Laptele contine, pe langa o cantitate optima de calciu si fosfor, magneziu si vitamina D, substante ce intervin benefic in procesul de absorbtie propriu-zisa a calciului, precum si in facilitarea depunerii sale in oase, dinti. Din aceasta cauza, o multime de produse lactate sunt imbogatite cu vitamina D.
Un lucru esential de retinut, este faptul ca, calciul are absoarbtie maxima in prezenta vitaminei D.
Pe langa lactatele, mai sus [...]

Citeste articolul complet »