Calciu

Dictionar Medical, Sarcina
Calciu

Generalitati despre calciu
Calciul este un mineral ce joaca un rol extrem de important in procesul de crestere si dezvoltare normala a organismului si in asigurarea functiei reproductive.
Are rol major in formarea si mentinerea sanatatii dintilor si oaselor, previnerea aparitiei osteoporozei, contractia si relaxarea musculara, precum si in sinteza si secretia unor hormoni.
De asemenea, este important in scaderea nivelului colesterolului si in reglarea tensiunii arteriale.
Multe dintre produsele consumate zilnic contin calciu in proportii variate. Insa, cele mai bogate in acest mineral sunt, produsele lactate: laptele, iaurtul, branzeturile.
In aceste produse calciul nu numai ca se gaseste in cantitati importante, dar este si intr-o forma usor de absorbit si apoi utilizat de catre organism.
Surse excelente de calciu sunt toate produsele lactate, fie ca este vorba de iaurturi, branzeturi, unt, deserturi pe baza de lapte (budinci si inghetata).
Laptele contine, pe langa o cantitate optima de calciu si fosfor, magneziu si vitamina D, substante ce intervin benefic in procesul de absorbtie propriu-zisa a calciului, precum si in facilitarea depunerii sale in oase, dinti. Din aceasta cauza, o multime de produse lactate sunt imbogatite cu vitamina D.
Un lucru esential de retinut, este faptul ca, calciul are absoarbtie maxima in prezenta vitaminei D.
Pe langa lactatele, mai sus [...]

Citeste articolul complet »

Sanatatea din fructe

Boli&Afectiuni, Medicina naturista
Sanatatea din fructe

Fructele sunt sanatatea
Fructele sunt un adevarat izvor de sanatate. Nu trebuie sa treaca nici o zi fara ele.
Caisele
Carotinoidele si vitamina B5 se remarca la caise.
Protejeaza pielea de razele UV daunatoare si intaresc sistemul imunitar.
Perele
Fructul contine mult fosfor.
Asigura drenarea lichidelor din corp si intareste sistemul nervos. Frunzele proaspete (ca ceai) ajuta impotriva inflamatiilor rinichilor si a vezicii.
Portocala
Dintre fructele citrice (dupa lamaie) are cel mai mare conţinut de vitamina C, este bogata în calciu, potasiu şi fosfor.
Intareste sistemul imunitar si stimuleaza metabolism.
Maracuja
Este bogata in vitamina C, albumina, potasiu si niacina.
Ajuta, la fel ca si fructul pasiunii,  impotriva tensiunii crescute si a tulburarilor de somn. Actiunea ei este linistitoare si relaxanta.
Pruna
Zahar natural, multa vitamina A si aproape tot complexul de vitamine.
Stimuleaza activitatea stomacului si este hranitoare.
Murele
Vitamina A, C, calciu, magneziu si cupru - iata ce se ascunde in mure.
Actiune: innoirea sangelui, scaderea zaharurilor, ajuta impotriva inflamatiilor gingiilor.
Zmeura
Este bogata in special in minerale - in calciu si magneziu.
Stimuleaza formarea oaselor si a dintilor, accelereaza coagularea sangelui si stimuleaza formarea muschilor.
Ciresele
Vitamina C, fosforul, calciul si fierul - in cirese se gaseste din toate cate putin.
Previne aparitia artritei, regleaza digestia si metabolismul. Sucul lor scade febra.
Merele
Au o aciditate scazuta si sunt bogate in substante de balast.
Actiunea [...]

Citeste articolul complet »