Telina cu mere

600 gr telina frageda se spala, se curata, se tine o ora in apa rece, dupa care se taie fidea, se sareaza putin si se mai lasa 10 minute.
Se amesteca apoi cu 400 gr mere taiate si cu sos preparat din: 2 galbenusuri proaspete, 100 ml ulei, 1 lingura zeama de lamaie, la care se adauga sare dupa gust, piper idem, 2 morcovi rasi fin si, daca suportati, putin mustar.

Citeste articolul complet »

Orez cu lapte

Orez fiert in lapte, la care se adauga un galbenus crud, 1 lingurita de miere, cateva frunze de telina proaspete si o ceapa rosie taiata marunt.
Se recomanda celor cu potential scazut.
Tratamentul dureaza 10 zile si face minuni.
Reteta se asociaza cu biftec tartar, mancaruri de telina si bauturile recomandate.

Citeste articolul complet »

Telina cu galbenusuri

Ingrediente:

radacina de telina - 1kg
unt - 150 gr
faina de grau - 1 lingurita (se pune in compozitie amestecata cu putina apa fara a fi prajita)
suc de rosii - 1 pahar
nucsoara
galbenusuri proaspete - 3-4 bucati

Mod de preparare:

Telina, taiata bucati, se fierbe, se scurge de zeama si se pune deoparte (zeama e buna ca racoritoare).
Taiata felii, telina se inabusa in putin unt, dupa care se adauga faina si bulionul, iar la sfarsit, galbenusurile si nucsoara.
Se da un clocot la flacara mica si se consuma cald.

Citeste articolul complet »

Placinta dobrogeana

Placinta dobrogeana

Placinta dobrogeana (cu branza)
Ingrediente coca:

600 gr faina
100 gr ulei
2 oua
1 lingura otet
1/2 lingurita sare
apa ~200 ml
200 gr margarina sau unt

Ingrediente umplutura:

500-600 gr branza de vaci bine scursa
3-4 oua
100-150 gr zahar
100-150 gr smantana
40 gr gris
sare dupa gust

Mod de preparare umplutura:
Branza se sfarama, se amesteca foarte bine cu smantana, ouale, zaharul, sare si gris.
Se poate pune la umplutura jumatate de branza de vaci si jumatate de branza telemea sau de burduf, in acest caz nu se mai adauga sare la umplutura.
Mod de preparare coca:
Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o gropita in care se pun ouale, uleiul, otetul, sare si apa cat sa se obtina o coca potrivit de moale.
Se framanta pana ce coca nu se mai lipeste nici de masa nici de maini.
Se imparte coca in opt bucati egale, se rotunjeste fiecare, se unge cu ulei si se acopera cu un prosop. Se lasa la odihnit cca 20 minute.
Fiecare bucata de coca se intinde cu sucitorul si apoi se mai intinde cu mainile cat sa acopere tava bine unsa cu unt.
Foaia trebuie sa iasa subtire, fina, fara sa se rupa.
Pe foile intinse pe tava se pune umplutura, iar peste umplutura se aseaza restul de foi stropite deasemenea [...]

Citeste articolul complet »

Crap la cuptor cu fasole pastai

Crap la cuptor cu fasole pastai

Ingrediente:

1,5 kg peste crap
500 gr fasole pastai
1 pahar cu vin alb
3 cepe
1 legatura de patrunjel
2 foi de dafin
boabe de piper
ulei sare

Mod de preparare:

Se pune fasolea la fiert, in apa cu sare.
Separat, se curata pestele si se condimenteaza. Apoi, se aseaza pe o tava unsa cu ulei si se pune la cuptor, la foc moderat.
Dupa 10 minute, se stropeste pestele cu vin. Se pun cateva boabe de piper si foile de dafin.
Periodic, se unge crapul cu sosul din tava.
La final, se presara verdeata si ceapa taiata marunt, calita separat.
Dupa ce este gata, asezam pestele pe un platou, iar langa, pastaile fierte.
Se serveste cald.

Pofta buna!

Citeste articolul complet »

Supa crema de cartofi si ciuciuleti

Ingrediente pentru 4 portii:

250 gr ciuciuleti proaspeai sau din conserva)
1 ceapa rosie
250 gr cartofi
1 l. s. unt sau margarina
1/2 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
125 gr Tofu
3-4 l. s. sos de soia
piper proaspat macinat
2 l. s. Sherry uscat
1/2 legatura busuioc

Mod de preparare:
Daca este necesar, ciuciuletii se taie marunt. Ceapa si cartofii se curata si se taie cuburi. Se pune untura intr-o tigaie, in care se prajesc ciupercile. Se scot din tigaie si se tin la cald.
In aceeasi tigaie se prajesc cartofii si ceapa pana ce devin sticlosi, se acopera si se fierbe aproximativ 1/4 ora la foc redus.
Se lasa Tofu 5 minute in apa sarata. Se taie cuburi si se incorporeaza in supa. Se bate supa cu mixerul sau telul, pana ce devine spumoasa. Se fierb toate impreuna si se condimenteaza cu sos de soia, piper si Sherry. Ciupercile se incalzesc din nou in supa.
Se serveste cu frunze de busuioc presarate deasupra.
sursa: lagatit.ro

Citeste articolul complet »

Supa de miel cu crevete

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 270 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi
Ingrediente pentru 4 portii:

200 gr carne de miel

600 gr oase de miel

150 gr crevete crude

1 ceapa
300 gr usturoi verde, telina, fenicul si morcovi
2 rosii
1 foaie de dafin
1 legatura cimbru si rozmarin
40 ml pernod
sare
piper alb
2 l. s. busuioc

Mod de preparare:

Carnea de miel si oasele se fierb intr-un litru de apa. Crevetele se decojesc si se pun in supa.
Ceapa se injumatateste si se prajeste, legumele se taie marunt si impreuna cu verdeturile se pun in supa si se fierb 20 de minute. Legumele se scot din supa, iar aceasta se fierbe inca 40 minute in continuare.
Supa se strecoara si se condimenteaza cu sae, piper si pernod. Se taie marunt crevetele, iar carnea si legumele se pun in supa.
Supa se serveste cu busuioc presarat deasupra.

Pofta Buna!
Sursa: www.lagatit.ro

Citeste articolul complet »