Dieta Scarsdale, publicata in 1979, a devenit celebra la inceputul anilor ‘80, dupa ce doctorul Herman Tarnower a fost ucis de catre Jean Harris, amanta sa. Crima pasionala a pus capat unei relatii agitate, marcata de infidelitatea cardiologului.
Acest regim presupune eliminarea din alimentatie a carbohidratilor, a grasimilor, a majoritatii produselor lactate, alcoolului si dulciurilor.
Dieta Scarsdale contine 43% proteine, 22,5% grasimi si 34,5% carbohidrati.
Acestea sunt impartite pe parcursul a trei mese zilnice, gustarile fiind strict interzise, cu exceptia morcovilor si telinei crude. Dieta propune consumul de apa in cantitati mari, astfel organismul este curatat si depozitele de grasime se elimina mai usor.
Se recomanda ca dieta sa fie urmata de un program de intretinere de doua saptamani, menit sa mentina efectele dietei. Acesta se aseamana cu dieta in ceea ce priveste austeritatea, insa permite anumite abateri, precum o bautura alcoolica pe parcursul celor doua saptamani.
Parti pozitive:
* Este foarte simpla
* Se obtin rezultate vizibile in timp scurt
* Pe termen scurt regimul este lipsit de riscuri, asigurand suficiente proteine, minerale si vitamine
* Senzatia de foame nu este o problema, deoarece in mare parte portiile incluse in cadrul meselor nu au o limita superioara
Parti negative:
* Dieta nu este recomandata persoanelor ce sufera de afectiuni cardio-vasculare
* Continutul de calorii al dietei este foarte redus, putand conduce la o lipsa generala de energie
* Absenta grasimilor si a produselor lactate poate determina un dezechilibru nutritional in cazult in care dieta este urmata in mod frecvent sau pe o perioada mai mare de 14 zile
* Pierderea in greutate nu se mentine daca, dupa terminarea dietei, se revine la obiceiurile alimentare obisnuite
* Dieta a fost criticata pentru nivelul carbohidratilor, considerat periculos de redus, precum si pentru absenta anumitor vitamine si minerale
Principii de baza:
* Alimentele indicate in cadrul dietei nu pot fi inlocuite cu altele
* Nu se consuma bauturi alcoolice
* Nu se urmeaza dieta pe o perioada mai mare de 14 zile
* Fara gustari intre mese, cu exceptia morcovilor si a telinei crude
* Din prepararea salatelor trebuie exclus uleiul. Se recomanda lamaie si otet
* Se consuma numai carne macra
* Se beau cel putin patru pahare cu apa zilnic
* Cafeaua si ceaiul trebuie baute fara zahar. Se pot folosi indulcitori artificiali
* Sunt permise bauturile dietetice
Meniul:
Luni
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepfruit
PRANZ : Orice cantitate de carne macra de vita, pui sau peste + salata de rosii + cafea sau ceai
CINA: Peste la gratar + salata de laptuci si rosii + grepfruit sau pepene galben
Marti
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepfruit
PRANZ : Orice cantitate de salata de fructe + cafea
CINA : Hamburger (fara paine) + orice cantitate de legume gatite
Miercuri
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepfruit
PRANZ : Salata de ton + grepfrut sau pepene
CINA : 2 cotlete de porc (fara grasime) + salata de verdeturi + cafea
Joi
MIC DEJUN Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepfruit
PRANZ 2 oua + branza de vaci + 85g dovlecel + o felie de paine prajita + cafea
CINA Pui la gratar (cu sau fara piele) + spanac + cafea
Vineri
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepfruit
PRANZ : Orice cantitate de parmezan + spanac + o felie de paine prajita
CINA: Peste la gratar + legume gatite sau salata de verdeturi + o felie de paine prajita
Sambata
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepefruit
PRANZ: Orice cantitate de salata de fructe + o cafea
CINA : Pui la gratar (cu sau fara piele) + salata de laptuci si rosii+ grepfruit sau pepene galben+ cafea
Duminica
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu indulcitor artificial si ½ grepfruit
PRANZ : Pui cald sau rece + salata de laptuci si rosii + grepfruit sau pepene galben + cafea
CINA: Carne macra de vita + salata amestecata (rosii, laptuci, verdeturi, morcovi, telina) + cafea
Sursa: www.slabute.ro